Moja mama me nenehno preganja s higieno, po njeno bi se mogla umivati vsakih 5 minut. Ali ima prav? (14)

Mama me stalno prisiljava na higijenu, po čemu bih se trebala prati svakih 5 minuta. Da li ima pravo?

Briga o tijelu i redovita osobna higijena temelj su dobrog osjećaja za sebe, kako fizičkog tako i psihičkog. U  pubertetu i adolescenciji je osobna higijena česta rasprava između majke i kćerke.  U nastavku par savjeta za pravu ravnotežu i motivaciju za njegu tijela:

1 – Briga o tijelu i redovita osobna higijena temelj su lijepoga ponašanja i poštovanja sebe i drugih

2 – Zdrav način života uz odgovarajuću prehranu, ograničeno konzumiranje alkohola, dovoljno sna i bez pušenja štiti organizam te čuva zdravlje i ljepotu. Nema smisla da se uređujemo i upotrebljavamo parfeme ako je naše tijelo napojeno dimom i alkoholom, a uz to nam manjak sna stvara probleme te se neprimjereno hranimo.

3 – Svakodnevno tuširanje ili kupanje, briga o noktima i kosi, precizno četkanje zuba i primjerena čistoća pokazatelji su zdravog odnosa prema vlastitome tijelu i emocionalne ravnoteže..

4 – Redovito kretanje udobrovoljava, oslobađa nas negativne energije, poboljšava fizičku kondiciju i održava zdravu tjelesnu težinu. Osim toga regulira i razinu adrenalina te smanjuje neugodan miris do kojega dolazi prilikom povećanja hormona stresa u krvi. Kada nas je strah ili smo živčani te pod stresom, hormoni stresa koje sadržavaju žlijezde lojnice i znojnice povećavaju našu razdražljivost i razdražljivost osoba koje nas okružuju te time stvaraju neugodne osjećaje i eksplozivnost.

5 – Tuširanje nakon sportske aktivnosti uz upotrebu odgovarajućih testiranih sapuna primjerene pH-vrijednosti pomoći će vam da se dobro osjećate svaki dan.

6 – Primjerena higijena i odgovarajuća količina hranjivih tvari u koži pomažu nam na putu do samopouzdanja.

7 – Upotreba parfema i dezodoransa je dopuna, a ne zamjena za primjerenu svakidašnju osobnu higijenu.

Odgovore pripremio A.GI.CO. (Udruženje talijanskih ginekologa savjetnika)