Katere so mehanske kontracepcijske metode? (7)

Koje su mehaničke kontracepcijske metode?

Mehaničke metode kontracepcije su metode, koje mehanički sprječavaju oplođivanje jajašca spermom.

  1. Muški prezervativ  je tanka elastična membrana izrađena od lateksa ili gume koja predstavlja mehaničku prepreku za ulazak spermatozoida u rodnicu. Stavlja se na penis u erekciji, odnosno, prije samoga snošaja. Moramo posebice paziti da bude dobro stavljen te da se prilikom vađenja penisa iz rodnice ne skine, jer bi u protivnom mogao ostati u rodnici i omogućiti prolaz spermatozoidima. Osim toga može i puknuti ili ograničiti seksualni doživljaj muškarca. Lateks može dovesti do alergijskih reakcija. Prezervativ učinkovito štiti i od spolno prenosivih bolesti: osim zaraze HIV virusom, možemo se zaraziti i sifilisom ili gonorejom, herpesom ili virusom HPV (treba naglasiti da postoji cjepivo koje sprječava tu infekciju).
  2. Ženski prezervativ koji je vrlo tanak, ali otporniji od lateksa od kojega je izrađen muški prezervativ. Mogu ga upotrebljavati žene koje se žele ponajprije zaštititi od virusa HIV i drugih spolno prenosivih bolesti. Prodaje se u različitim europskim državama. U rodnicu ga uvodimo prije penetracije. Vrlo je važno da ga pravilno upotrebljavamo prilikom svakoga spolnog odnosa.
  3. Dijafragma, polukružna guma koju okružuje metalna spiralna opruga koja zatvara grlić maternice. Obično ju upotrebljavamo u kombinaciji s kremom ili spermicidnom pjenom. U rodnicu ju stavljamo tik prije spolnog odnosa, a uklanjamo tek nakon 6 – 8 sati. Budući da mora potpuno pokriti grlić maternice, mjere uzima liječnik koji ženu mora podučiti o samom namještanju.
  4. Spirala ili IUD (Intra Uterine Device = pomagalo za maternicu) je naprava od plastike i metala dimenzija 20 do 35 milimetara. Stavlja se u maternicu, čime se sprječava gniježđenje oplođenoga jajašca. Odgovarajuću spiralu za maternicu mora odabrati ginekolog koji se brine i za njezino umetanje. Uzica koja je pričvršćena na donji dio pomagala (pomoću nje ga uklanjamo) ostaje u gornjem dijelu rodnice; pomagalo može ukloniti samo specijalist. Spirala zahtijeva kvalitetnu higijenu kod žene i njezina partnera budući da se samo na taj način može izbjeći upala genitalija koja može nepovratno utjecati na plodnost žene. Postoje spirale koje sadržavaju progesteron – osim učinka kontracepcije djeluju i terapijski prilikom jačih menstruacija.

Odgovore pripremio A.GI.CO. (Udruženje talijanskih ginekologa savjetnika)

  • Chilly Pocket delicate
  • Chilly Antibakterijska formula
  • Chilly Pocket antibakterijska formula