Katere so hormonske kontracepcijske metode? (5)

Koje su hormonske kontracepcijske metode?

Te metode su najučinkovitije, te se često koriste i za terapeutske svrhe, npr. kod možebitnoga neredovitog menstrualnog ciklusa. Ginekolog definira moguće kontraindikacije kod svake žene posebno. Hormonske kontracepcijske metode imaju i zaštitnu funkciju, budući da štite od različitih benignih i malignih ginekoloških bolesti. Trenutačno postoje različite metode hormonske kontracepcije:

  1. Kontracepcijske pilule: sadržavaju najmanje dvije vrste hormona (estrogen i progesteron) koje hipofiza (žlijezda u mozgu) prepoznaje i kojoj navedeni hormoni šalju „naredbu“ da ne pokreće ovulaciju jajnika (oni počivaju). Osim toga, kontracepcijske pilule mijenjaju sluz koju proizvodi grlić maternice, čime sprječavaju prijelaz spermatozida u maternicu. Pilule mogu uzimati sve zdrave žene u plodnim godinama, s time da se prilikom uzimanja moraju držati uputa i upozorenja koje im je dao ginekolog te redovito obavljati ginekološke preglede. U razdoblju od 1 do 3 mjeseca nakon prestanka uzimanja pilula žena ponovno postaje plodna.
  2. Mini pilula: sadržava samo progesteron i zbog toga ima manju kontracepcijsku učinkovitost jer ne sprječava ovulaciju nego utječe na njezinu aktivnost djelujući ponajprije na sluz grlića maternice, tako da sprječava prolazak spermatozoida. Ta metoda kontracepcije nije toliko raširena, posebice zbog poteškoća koje se ponekad pojavljuju zbog uspostavljanja normalne sluzi grlića maternice te krvavih iscjedaka između menstrualnih ciklusa koje ta vrsta tableta može uzrokovati.
  3. Kontracepcijski flaster: nekoliko godina se prodaje novi proizvod koji u usporedbi sa svojim prethodnicima omogućava veću učinkovitost od „klasične“ kontracepcijske pilule budući da zaustavlja ovulaciju, zbog čega bi u nekim situacijama (npr. dojenja) kontracepcijska pilula bila ponovo prihvatljiva. Riječ je o kontracepcijskom flasteru (hormonska kontracepcija koja djeluje prijenosom kroz kožu) koja zahtijeva dnevnu upotrebu. Kao i kontracepcijske pilule, sadržava dvije vrste hormona (estrogen i progesteron) i djeluje jednako kao tableta s time da zaustavlja ovulaciju. Kontracepcijski flaster jednako je učinkovit kao i kontracepcijska pilula, a njegov izgled ne razlikuje se od izgleda običnoga flastera. Proziran je, manje veličine, a stavljamo ga jednom tjedno, tri tjedna u mjesecu. Upotreba nije peroralna, što predstavlja prednost zbog možebitnih želučano-crijevnih poteškoća (povraćanje, proljev), a s metaboličkoga aspekta ima prednost jer pospješuje metabolizam u jetrima. Nakon prestanka upotrebe toga kontracepcijskog sredstva žene ubrzo postaju ponovno plodne.
  4. Vaginalni prsten (hormonska kontracepcija koja djeluje putem rodnice): kao i kontracepcijske pilule, sadržava dvije vrste hormona (estrogen i progesteron) i djeluje tako da sprječava ovulaciju. Prozirne je boje i prilagodljiv. Žena ga u rodnicu može staviti sama. Također ga može ukloniti sama i to jednom mjesečno. Uvođenje zahtijeva dobro poznavanje vlastitoga tijela. Vaginalni prsten je jednako učinkovit i pouzdan kao i kontracepcijska pilula.
  5. Jutranja tableta: hormonsko kontracepcijsko sredstvo koje se može upotrijebiti u roku od 72 sata nakon spolnoga odnosa u kojem je došlo do ispuštanja sjemenske tekućine u rodnicu. Riječ je o metodi kojoj pribjegavamo samo u iznimnim slučajevima i ne predstavlja uobičajeno sredstvo kontracepcije. Moguće ga je propisati i maloljetnim osobama, ali to može učiniti samo osobni liječnik.

Odgovore pripremio A.GI.CO. (Udruženje talijanskih ginekologa savjetnika)

  • Chilly Pocket delicate
  • Chilly Antibakterijska formula
  • Chilly Pocket antibakterijska formula